Предлагането на работа винаги е било повече от търсенето. Това

...
 Предлагането на работа винаги е било повече от търсенето. Това
Коментари Харесай

HR експерт: Заради липсата на кадри у нас предлагането на работа винаги е надвишавало търсенето

 „ Предлагането на работа постоянно е било повече от търсенето. Това е обвързвано с неналичието на фрагменти – освен готови, а по принцип физически лица, които ние в България нямаме задоволително. “

Така Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация по заетостта и специалист по човешки запаси, разяснява обстановката на трудовия пазар у нас.

 
Демографската конструкция е казусът, и оттова това следпандемно преструктуриране някои от фирмите – да вземем за пример в IT бранша виждаме спад в търсенето, също в аутсорсинга. Очакваме турбуленции в преработвателната индустрия – поради новите европейски условия най-вероятно ще има освобождение на хора. Във финансовия бранш също чакаме освобождавания на хора, само че това следва.
 „ За момента имаме рекордно ниска безработица, която не е здравословна за пазара. Надяваме се по някакъв метод да се решат нещата – с импорт на хора извън, с преквалификация, с привличане на неактивни хора, които биха желали да работят.  Сигурна съм, че в по-възрастното население има доста запаси, които към момента не са употребявани “, счита Василева.

„ Здравословната безработица “ е към 5-6%, означи тя.

Василева уточни, че сега има доста отворени работни места за непрекъсната работа, освен за сезонна. Проблемът по нейните думи е, че повече от 25% от тях не могат да се запълнят заради неналичието на хора.

„ България е една от страните, в които се усеща максимален дисбаланс сред търсене и предложение. И това води до неспособност на работодателите да запълнят свободните си работни места “, сподели още специалистът по човешки запаси.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР